PRE odhalila falešného podomního prodejce

Výraznou finanční ztrátu mohou utrpět obyvatelé metropole, kteří se nechají zlákat zdánlivě výhodnou nabídkou "levnější" ceny elektřiny od podomních prodejců. Na jejich nesolidní jednání a podmínky, řadu poplatků a finanční sankce (v případě nedodržení smluvních podmínek) upozorňuje Pražská energetika, a. s. (PRE), jejíž zákazníci se s podobnou situací již několik let stále setkávají.

"Klienti nás stále upozorňují na podomní prodejce elektřiny, kteří obcházejí domy a byty a nabízejí levnější tarify na elektřinu. Někteří z nich se dokonce vydávají za pracovníky Pražské energetiky,“ uvedl Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE. Takový případ se stal naposledy v prvním dubnovém týdnu v Praze 7, kde si prodejce jednající za společnost Bohemia Energy entity nalepil logo Pražské energetiky na svoji průkazku a vydával se zprvu za zaměstnance PRE (společnost PRE zná identitu tohoto muže). „Naše společnost považuje takové aktivity minimálně za neetické, záměrně klamavé a podniká proti nim příslušné kroky nejen směrem k firmě Bohemia Energy entity, ale i k Energetickému regulačnímu úřadu, který na obchodování s elektřinou dohlíží, " zdůraznil Petr Holubec. Zdánlivě výhodné nabídky menších společností často obsahují ve smluvních podmínkách spoustu háčků, které mohou při čtení smluv na chodbách domů lidé snadno přehlédnout. "Jedná se zejména o různé "aktivační" poplatky, předem zaplacené zálohy či vysoké finanční sankce za odstoupení od smlouvy," objasnil Holubec.

Hlavním argumentem podomních prodejců je nepochybně cena za odebranou silovou elektřinu. Drobní obchodníci však již neposkytují žádné záruky na nižší cenu i v dalším období, pochybná je úroveň služeb a dosažitelnosti prodejce v případě potřeby – například reklamace.
"Drobní dodavatelé elektřiny často nenabízejí odpovídající služby, servis, komfort elektronické komunikace ani poradenství. V hlavním městě lidé zpravidla nenaleznou ani kancelář, zastoupení či jiné kontaktní místo těchto společností," popsal Petr Holubec.

Obyvatelé metropole by si měli případnou změnu svého dodavatele dostatečně rozmyslet a smlouvu nepodepisovat v časové tísni a pod nátlakem. Podle energetiků nejsou ani slibované úspory financí reálné. Počítají se totiž zpravidla na větší spotřebu, než má běžně vybavená domácnost. Aktivační platby a jiné poplatky pak tento rozdíl dále snižují či dokonce zcela otáčejí ve prospěch PRE a smlouvy nakonec lidem žádné výhody nepřinesou.

V případě jakýchkoli dotazů ohledně podomních prodejců elektřiny mohou zájemci využít všechny pobočky Zákaznického centra PRE a Zákaznickou linku PRE na telefonním čísle 267 055 555, případně i speciální webové stránky www.pre.cz/varovani. V případě, že někteří klienti již smlouvu s drobnými obchodníky podepsali a chtějí od ní odstoupit, pracovníci PRE jim poskytnou vzorové formuláře pro odstoupení od smlouvy a pro odvolání výpovědi.

Skupinu PRE tvoří mateřská společnost Pražská energetika, a. s,
která je prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce, a. s., regionální provozovatel distribuční soustavy, působící na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Současně je Pražská energetika,  a. s., významný obchodník s elektřinou na velkoobchodním trhu v ČR. S postupným otevíráním trhu s elektřinou pro konečné zákazníky je Skupina PRE  jedním z největších dodavatelů elektřiny s působností na celém území České republiky. Prodává ji více než sedmi stům  tisícům odběratelů.
Historie pražské energetiky sahá až do roku 1897, kdy ještě v rámci Elektrických podniků královského hlavního města Prahy byly položeny základy pražské veřejné elektroenergetické sítě. Po mnoha vlastnických a organizačních změnách vznikla k 1. 1. 1994 akciová společnost. Ta se od svého založení postupně přeměnila na zákaznicky orientovanou společnost v oblasti obchodování, prodeje a distribuce elektřiny.