Nový produkt PREekoproud - stoprocentní zelená elektřina dostupná každému

Pražská energetika nabízí od ledna svým zákazníkům nový produkt – PREekoproud. Novinka navazuje na produkt PREKO, který měla společnost v nabídce do konce minulého roku, ale oblast tak zvaných zelených produktů posouvá o velký krok vpřed. Zatímco u produktu PREKO zákazníci přispívali formou přirážky k běžné elektřině na projekty podporující životní prostředí, s produktem PREekoproud získávají dodávku stoprocentní zelené elektřiny, jejíž zajištění je certifikováno renomovanou společností TÜV NORD Czech. Za „zelenou“ elektřinu PRE označuje elektrickou energii, která je vyrobena postupem šetrným k životnímu prostředí, neboli je vyrobena z obnovitelných zdrojů. Většina „zelené“ elektřiny pro PRE pochází z bioplynových stanic (69 %) a vodních elektráren (28 %), zbytek je z fotovoltaických elektráren.

Pravda je, že pořízení 100% „zelené“ elektřiny je dražší záležitost než pořízení standardní „šedé“ elektřiny, například z jádra nebo uhlí. S produktem PREekoprod zaplatí měsíčně zákazníci přibližně o dvacetikorunu více oproti standardnímu tarifu. „Zelenou“ elektřinu se snaží PRE vykupovat přímo od malých lokálních výrobců, což je složitější a nákladnější.

Podle průzkumu agentury IPSOS až 70 % Pražanů projevilo svůj zájem o ekoprodukt a dvě třetiny zájemců chtějí viditelně propagovat svůj kladný vztah k ekologii. Ochotu připlatit si za ekologický produkt deklarovalo na 30 % účastníků průzkumu. Aby PRE uspokojila takové požadavky, přichází právě s touto nabídkou.

Produkt je možné získat na jeden nebo dva roky. Dvouletá varianta je především pro pevně rozhodnuté zákazníky, kteří chtějí jednoznačně přispívat svým dílem ke zlepšení životního prostředí.

A pro zajímavost – běžná rodina v Praze se spotřebou elektřiny 2,4 MWh za rok by s produktem PREekoproud ušetřila přírodu za rok o zplodiny ze spálení 2,2 tun uhlí, nebo o zplodiny z ujetí 21 600 kilometrů autem a například 468 stromů by nemuselo celý rok vyrábět kyslík…

„Zelenou“ elektřinu je možné od počátku ledna objednat v jakékoli pobočce Zákaznického centra PRE nebo třeba on-line prostřednictvím našeho webu www.pre.cz/preekoproud. Objednávka zabere pár minut.

Pražská energetika elektřinu z obnovitelných zdrojů prodává již několik let velkoodběratelům (např. IKEA, Komerční banka, T-mobile, Kongresové centrum atd.), kteří tak deklarují svůj postoj k životnímu prostředí. S produktem PREekoproud pro domácnosti se PRE postavila po bok předních významných evropských dodavatelů elektřiny, kteří mají zelený produkt ve svém portfoliu. PRE věří, že zákazníci této společnosti pochopí poselství nového produktu PREekoproud – společnost PRE to s ochranou životního prostředí myslí opravdu vážně!

která je prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce, a. s., regionální provozovatel distribuční soustavy, působící na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Současně je Pražská energetika, a. s., významný obchodník s elektřinou na velkoobchodním trhu v ČR. S postupným otevíráním trhu s elektřinou pro konečné zákazníky je Skupina PRE jedním z největších dodavatelů elektřiny s působností na celém území České republiky. Prodává ji více než sedmi stům tisícům odběratelů.
Historie pražské energetiky sahá až do roku 1897, kdy ještě v rámci Elektrických podniků královského hlavního města Prahy byly položeny základy pražské veřejné elektroenergetické sítě. Po mnoha vlastnických a organizačních změnách vznikla k 1. 1. 1994 akciová společnost. Ta se od svého založení postupně přeměnila na zákaznicky orientovanou společnost v oblasti obchodování, prodeje a distribuce elektřiny.