Praha – 18. 1. 2024

Pražská energetika (PRE) v loňském roce pokračovala v budování a posilování své veřejné dobíjecí sítě pro elektromobily PRE POINT. Řidiči bateriových vozů tak dnes mohou dobíjet celkem na 660 dobíjecích stanicích PRE, které v součtu poskytují 1040 dobíjecích bodů. Zákazníci za uplynulý rok uskutečnili celkem 303 tisíc dobití, což meziročně představuje nárůst o 76 %. Rovněž počet zákazníků, kteří používají dobíjecí čip od PRE, se ve srovnání s rokem 2022 zvýšil o 54 procent. Celková spotřeba elektrické energie, kterou řidiči elektromobilů využili k veřejnému dobíjení svých vozů, dosáhla 5,27 GWh, to znamená meziroční nárůst o 69 %.

„Pražská energetika participuje na budování veřejné dobíjecí sítě od roku 2011, kdy zprovoznila prvních pět stanic s celkem osmi dobíjecími body. Během prvních deseti let jsme zprovoznili okolo jednoho sta dobíjecích stanic, tedy pouhých 15 % aktuálního stavu, zbytek jsme vybudovali během posledních tří let,“ říká Libor Hladík, vedoucí sekce Emobility v Pražské energetice. Výrazná akcelerace infrastrukturní výstavby přišla v roce 2020 a pokračuje dodnes. „V posledních letech se výstavba dobíjecích stanic zrychlila díky několika faktorům. Jednak v souvislosti s podporou ze strany státu, ale zároveň i jednodušším stavebním řízením a obecně i rostoucím zájmem o elektromobilitu. Vidíme, že na stávající počet bateriových vozů je nyní česká síť dostatečná. Na jeden veřejný dobíjecí bod aktuálně připadá přibližně 5 osobních bateriových aut, což nás v rámci Evropy řadí do první desítky. V nejbližší době se tak budeme soustředit na posilování výkonu naší stávající veřejné sítě, ale i na realizace zejména firemního a také domácího dobíjení,“ komentuje Libor Hladík budoucí plány PRE v rozvoji dobíjecí infrastruktury.

V prosinci uplynulého roku dosáhla měsíční spotřeba elektrické energie v síti PRE POINT hodnoty 583 MWh. Jedná se o historicky nejvyšší měsíční spotřebu elektrické energie, která byla využita k dobíjení bateriových aut. Motoristé nejčastěji využívají DC dobíjení (44 %), následuje pomalé AC dobíjení (30 %) a zbytek připadá na ultrarychlé UFC dobíjecí body s výkonem nad 150 kW (26 %). Naprostá většina zákazníků (96 %) veřejné dobíjecí sítě PRE POINT využívá k autorizaci čip s následnou měsíční fakturací, zbylá čtyři procenta pak za dobitou energii platí jednorázově pomocí QR plateb. Do trojice nejčastěji využívaných dobíjecích lokalit patří ty, kde jsou i ultrarychlé stanice. První příčku co do průměrné spotřeby energie drží dobíjecí hub v Praze v ulici U Výstaviště (106 MWh), druhá je u křížení dálnic D35 a D46 v Olomouci (90 MWh). Třetí nejvytíženější, se spotřebou 81 MWh, byla v roce 2023 na 66. kilometru dálnice D1 u exitu Loket. Pražská energetika v rámci své veřejné dobíjecí sítě PRE POINT využívá výhradně elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdroju.

Doplňující informace:

Skupina PRE je stabilní a prosperující uskupení v oblasti energetiky s dlouholetou tradicí na českém trhu. Se svými více než 820 tis. odběrnými místy je třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice a prostřednictvím své největší dceřiné společnosti PREdistribuce, a. s., také provozovatelem nejspolehlivější distribuční sítě v ČR. V rámci své činnosti podporuje využívání moderních technologických řešenía poskytuje poradenství v oblasti zavádění inovativních technologií a dosahování energetických úspor. Mezi základní aktivity Skupiny PRE patří prodej, obchodování s elektřinou a plynem po celém území ČR, distribuce elektřiny, její výroba a doplňkové energetické služby. Další informace naleznete na www.pre.cz.

PRE vloni zprovoznila 169 nových dobíjecích stanic pro elektromobily. Celkem jich už má v ČR 660  (328 kB)