Regulované ceny elektřiny 2016

Praha 26. 11. 2015:
Ve čtvrtek 26. 11. 2015 oznámil Energetický regulační úřad nové regulované ceny elektřiny a plynu pro příští rok. V Praze, stejně jako v jiných regionech ČR, regulovaná složka ceny mírně naroste a to konkrétně o 2,5 %.

Tento nárůst je spojen s rozsáhlými investicemi do energetické sítě v Praze, která má zásadně odlišný charakter od ostatních regionů České republiky. Naprostá většina sítě je vedena v kabelových tunelech, v kolektorech a pod zemí, a to je mnohokrát nákladnější než běžné venkovní vedení. To má příznivý dopad i na kvalitu dodávky elektřiny, která dosahuje v hlavním městě nejvyšší spolehlivost v ČR a je srovnatelná s podobnými vyspělými evropskými metropolemi.

Komfort spolehlivé dodávky elektřiny se v Praze projevuje i bezproblémovým připojováním nových obchodně administrativních center a obytných celků, které neustále přibývají. Dceřiná společnost PREdistribuce vynakládá na obnovu a rozvoj energetické sítě každoročně jeden a půl miliardy korun.

Částka, kterou zákazníci Pražské energetiky zaplatí v roce 2016 za regulovanou část elektřiny, je zcela srovnatelná s ostatními regiony v ČR, v topných sazbách (tedy tam, kde se elektřina využívá ve dvoutarifových produktech) je dokonce často výhodnější než na některých distribučních územích ČR.

Celkovou cenu ještě doplňuje cena za silovou elektřinu, která v běžných jednotarifech pro domácnosti činí přibližně 45 %. Pražská energetika již na počátku listopadu snížila cenu silové elektřiny v základním tarifu až o 11 % a tento produkt nabízí pod názvem Spektrum. Ti zákazníci, kteří uzavřeli nebo v budoucnu se rozhodnou uzavřít smlouvy na takzvané fixované produkty, již od počátku trvání smlouvy čerpají různé výhody. Například nižší cenu elektřiny v době uzavření smlouvy, cenu bez poplatku za odběrné místo, nebo benefity v podobě podpisového bonusu či kilowatthodin zdarma podle velikosti spotřeby. I pro rok 2016 PRE připravuje další výhodné akční tarify pro různé skupiny zákazníků.

Kromě výhodné ceny Pražská energetika garantuje vysokou míru spolehlivosti dodávky elektřiny, snadnou dosažitelnost služeb na zákaznických centrech, zákaznické telefonní lince i na internetových stránkách společnosti. Ceny dodávek od PRE jsou rozhodně konkurenceschopné, v mnoha tarifech výhodnější než od jiných dodavatelů, zásadně neobsahují žádné kontroverzní či skryté poplatky a cenové přirážky, jako jsou např. platby za „garanci ceny“ a podobně. V neposlední řadě svým zákazníkům nabízí Pražská energetika celou paletu dalších doplňkových služeb, které v konečné fázi přispívají k hospodárnému využití elektřiny a tím ke snížení účtu za její spotřebu.

která je prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce, a. s., regionální provozovatel distribuční soustavy, působící na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Současně je Pražská energetika, a. s., významný obchodník s elektřinou na velkoobchodním trhu v ČR. S postupným otevíráním trhu s elektřinou pro konečné zákazníky je Skupina PRE jedním z největších dodavatelů elektřiny s působností na celém území České republiky. Prodává ji více než sedmi stům tisícům odběratelů.
Historie pražské energetiky sahá až do roku 1897, kdy ještě v rámci Elektrických podniků královského hlavního města Prahy byly položeny základy pražské veřejné elektroenergetické sítě. Po mnoha vlastnických a organizačních změnách vznikla k 1. 1. 1994 akciová společnost. Ta se od svého založení postupně přeměnila na zákaznicky orientovanou společnost v oblasti obchodování, prodeje a distribuce elektřiny.